Jak se starat o hrany lyží

Je obrovský rozdíl v tom, jestli lyže mají nebo nemají nabroušené hrany a navoskovanou skluznici. Lyžování na dobře připravených lyžích si člověk nejen daleko víc užije, ale také je bezpečnější. Když se potřebujete rychle vyhnout nebo zastavit, je alfa a omega mít dobře nabroušeno i namazáno.

A proč by se lyžaři měli učit pečovat o své náčiní sami a nespoléhat pouze na služby odborného servisu?

Když jedete třikrát za zimu na víkend do Krkonoš, stačí mít lyže připravené ze servisu. Ale když jste na týden ve Francii, lyže si už potřebujete alespoň jednou přibrousit a namazat. A to si může každý udělat sám, na hotelovém pokoji. Stačí žehličku, vosk, brousek s úhelníkem. Není třeba mít profesionální vybavení, ale je třeba se o lyže starat, jako se staráme o auto nebo manželku.
Nebudeš mít nabroušeno a na první ledové plotně se ti rozjedou nohy.

Častý servis prodlouží životnost lyží. Čím častěji lyže brousíte, tím déle také vydrží. Hrana se sjíždí dokulata a čím déle tento stav trvá,tím více hrany je pak při servisu nutné odebrat. Promazání skluznice je odolnější vůči nečistotám i mechanickému poškození. Dobře namazané lyže se poznají podle toho, že dole, na rovince pod sjezdovkou musejí všichni píchat hůlkami, zato vám to jede a ještě musíte u bufáče zabrzdit.